Wat hond geven bij overgeven – Eerste Hulp Tips

Heeft jouw hond wel eens last van overgeven? Het is normaal voor honden om af en toe over te geven om ongewenste stoffen uit hun lichaam te verwijderen. Maar wanneer moet je je zorgen maken en welke stappen kun je nemen om je geliefde viervoeter te helpen?

In dit artikel bespreken we de oorzaken van braken bij honden en delen we belangrijke eerste hulp tips. Leer hoe je kunt bepalen wanneer het tijd is om een dierenarts te raadplegen en ontdek de beste manieren om je hond te verzorgen en te ondersteunen bij het herstel.

Belangrijkste punten

 • Braken bij honden kan verschillende oorzaken hebben, van het eten van iets verkeerds tot nierproblemen.
 • Houd de symptomen van braken bij honden in de gaten, zoals overmatig slikken en gebrek aan eetlust.
 • Als je hond frequent braakt of andere ziekteverschijnselen vertoont, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen.
 • De behandeling van braken bij honden is afhankelijk van de oorzaak en kan medicatie en licht verteerbaar voedsel omvatten.
 • Voorkomen is beter dan genezen – ontdek maatregelen die je kunt nemen om braken bij honden te voorkomen.

Oorzaken van braken bij honden

Braken bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Het kan worden veroorzaakt door het eten van iets verkeerds, problemen met het maag-darmkanaal, nierproblemen, problemen aan de alvleesklier of de slokdarm, wormbesmetting, stress, autoreizen en spanningen.

Het is belangrijk om de symptomen van braken bij honden in de gaten te houden. Deze symptomen kunnen onder andere bestaan uit overmatig slikken, kwijlen, kokhalzen met of zonder resultaat, een ziek gevoel en gebrek aan eetlust.

In sommige gevallen is het belangrijk om direct naar de dierenarts te gaan. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer de hond heftig braakt zonder resultaat, vaak achter elkaar braakt, of een vreemd voorwerp heeft ingeslikt.

De behandeling van braken bij honden is afhankelijk van de oorzaak. Dit kan variëren van het geven van medicatie tegen misselijkheid, het stimuleren van drinken, tot het verstrekken van licht verteerbaar voedsel.

Veelvoorkomende oorzaken van braken bij honden

Oorzaak Symptomen
Het eten van iets verkeerds Overmatig slikken, kokhalzen, geen eetlust
Problemen met het maag-darmkanaal Misselijkheid, braken, diarree
Nierproblemen Braken, verlies van eetlust, veel drinken en plassen
Problemen aan de alvleesklier of de slokdarm Braken, moeite met slikken, pijn
Wormbesmetting Braken, diarree, vermagering
Stress, autoreizen en spanningen Braken, rusteloosheid, verandering in eetlust

Afhankelijk van de oorzaak van het braken kan de dierenarts de juiste behandeling voorschrijven. Dit kan onder andere bestaan uit het geven van medicatie tegen misselijkheid, het stimuleren van drinken, en het verstrekken van licht verteerbaar voedsel.

Symptomen en behandeling van braken bij honden

Braken bij honden kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:

 • Overmatig slikken
 • Kwijlen
 • Kokhalzen
 • Een ziek gevoel
 • Gebrek aan eetlust

Als een hond meerdere keren per week of per dag braakt en niet meer wil drinken, is het belangrijk om direct naar de dierenarts te gaan om uitdroging te voorkomen.

symptomen braken hond

De behandeling van braken bij honden richt zich op het achterhalen van de oorzaak. Afhankelijk van de oorzaak kan de behandeling het volgende omvatten:

 1. Medicatie tegen misselijkheid: De dierenarts kan medicijnen voorschrijven om de misselijkheid bij de hond te verminderen en het braken te stoppen.
 2. Stimuleren van drinken: Het is belangrijk voor de hond om gehydrateerd te blijven. De dierenarts kan adviseren om bouillon te geven om de hond te stimuleren om te drinken.
 3. Licht verteerbaar voedsel: Het geven van licht verteerbaar voedsel kan de maag van de hond ontlasten. Enkele voorbeelden van licht verteerbaar voedsel zijn gekookte kip, rijst, macaroni, wit brood of aardappelen.

Het is belangrijk om de hond kleine beetjes te laten eten, verdeeld over de dag, en de hoeveelheden geleidelijk op te bouwen. Op deze manier kan de maag van de hond wennen aan voedsel en wordt overbelasting voorkomen.

Het voorkomen van braken bij honden kan soms lastig zijn, maar er zijn enkele maatregelen die genomen kunnen worden. Het vermijden van voedsel dat de hond niet goed verdraagt en zorgen voor een goede verteerbaarheid en darmflora kunnen helpen om braken te voorkomen.

Conclusie

Om braken bij honden te voorkomen en effectief te behandelen, is het essentieel om de oorzaken en symptomen goed in de gaten te houden. Hoewel af en toe braken normaal kan zijn, is het belangrijk om actie te ondernemen als een hond regelmatig braakt, geen eetlust heeft of andere tekenen van ziekte vertoont. Een bezoek aan de dierenarts kan helpen bij het identificeren van de oorzaak en het bieden van een behandeling en advies op maat.

Om braken bij honden te voorkomen, kunnen enkele maatregelen worden genomen. Het vermijden van voedsel dat de hond niet goed verdraagt en het zorgen voor een goede verteerbaarheid en darmflora kan helpen. Het is ook belangrijk om de hond kleine beetjes voedsel te geven, verdeeld over de dag, en de hoeveelheden geleidelijk op te bouwen.

Het naleven van deze tips en het tijdig raadplegen van een dierenarts kunnen bijdragen aan een snelle verlichting en veilige zorg voor braken bij honden. Door deze maatregelen te volgen, houden we onze geliefde viervoeters gezond en gelukkig.

FAQ

Wat zijn de oorzaken van braken bij honden?

Braken bij honden kan verschillende oorzaken hebben, zoals het eten van iets verkeerds, problemen met het maag-darmkanaal, nierproblemen, problemen aan de alvleesklier, stress, wormbesmetting, etc.

Wanneer moet ik naar de dierenarts gaan als mijn hond braakt?

Het is belangrijk om naar de dierenarts te gaan als een hond meerdere malen per dag braakt, niet wil eten of drinken, of als het braken niet afneemt.

Wat zijn de symptomen van braken bij honden?

Symptomen van braken bij honden kunnen onder andere zijn: overmatig slikken, kwijlen, kokhalzen, een ziek gevoel en gebrek aan eetlust.

Hoe wordt braken bij honden behandeld?

De behandeling van braken bij honden is afhankelijk van de oorzaak en kan bestaan uit het geven van medicatie tegen misselijkheid, het stimuleren van drinken, en het geven van licht verteerbaar voedsel.

Hoe kan ik braken bij mijn hond voorkomen?

Het vermijden van voedsel dat de hond niet goed verdraagt en zorgen voor een goede verteerbaarheid en darmflora kunnen helpen om braken bij honden te voorkomen.

Plaats een reactie

Geverifieerd door MonsterInsights