Wanneer is uw herdershond loops? Tips & Info

Als eigenaar van een herdershond is het belangrijk om te weten wanneer uw hond loops kan worden. Het begrijpen van de loopsheidcyclus en het herkennen van de tekenen kan u helpen bij het zorgen voor uw hond tijdens deze periode. In dit artikel vindt u waardevolle informatie over wanneer uw herdershond loops kan worden en handige tips om hiermee om te gaan.

Belangrijkste punten:

 • Leer wanneer uw herdershond loops kan worden en wat de tekenen zijn
 • Begrijp de fases van de loopsheidcyclus bij herdershonden
 • Ontdek hoe het gedrag van uw herdershond kan veranderen tijdens de loopsheid en leer hoe hiermee om te gaan
 • Leer hoelang de loopsheid gemiddeld duurt bij herdershonden en wat de verschillende fases zijn
 • Krijg praktische tips voor het verzorgen van uw herdershond tijdens de loopsheid

Met deze waardevolle informatie kunt u uw herdershond beter begrijpen en de juiste zorg en aandacht geven tijdens de loopsheid. Lees verder voor gedetailleerde informatie over elk onderwerp en ontdek hoe u de gezondheid en het welzijn van uw herdershond kunt bevorderen.

Loopsheid bij herdershonden

Loopsheid bij herdershonden is een natuurlijk proces waarbij de teef vruchtbaar wordt en klaar is om zich voort te planten. Het is belangrijk om de tekenen van loopsheid bij uw herdershond te herkennen, zodat u hier goed op kunt anticiperen en gepaste maatregelen kunt nemen.

Tijdens de loopsheidcyclus van een herdershond zijn er verschillende fasen waar ze doorheen gaat. De eerste fase, proestrus, wordt gekenmerkt door toenemende zwelling van de vulva en bloederige afscheiding. Dit is een teken dat de loopsheid binnenkort zal beginnen. Daarna komt de fase van estrus, waarin de teef het meest vruchtbaar is. Dit is het moment waarop ze kan worden gedekt door een reu. Na estrus volgt de diestrus, waarbij de teef niet meer vruchtbaar is en haar hormoonniveaus weer normaal worden. Tot slot is er de anestrus, een periode van rust tussen twee loopsheidsperiodes in.

Tekenen van loopsheid bij herdershonden

Er zijn enkele tekenen waaraan u kunt herkennen dat uw herdershond loops is. Naast de zwelling van de vulva en bloederige afscheiding, kan ze ook rustelozer zijn en meer aandacht vragen. Ze kan urine markeren en reuen kunnen interesse tonen in haar. Daarnaast kan haar gedrag tijdens de wandeling veranderen, bijvoorbeeld door vaker te snuffelen en tekenen van opwinding te vertonen.

Het is belangrijk om te weten dat de loopsheidcyclus kan variëren in duur en intensiteit, afhankelijk van de individuele hond. Daarom is het een goed idee om een kalender bij te houden en de duur en symptomen van de loopsheid van uw herdershond te noteren. Dit kan u helpen om eventuele veranderingen in de toekomst op te merken en uw hond beter te begrijpen.

Fase van de loopsheidcyclus Kenmerken
Proestrus Zwelling van de vulva en bloederige afscheiding
Estrus Hoogtepunt van vruchtbaarheid, reuen tonen interesse
Diestrus Teef niet meer vruchtbaar, hormoonniveaus normaliseren
Anestrus Rustperiode tussen twee loopsheidsperiodes in

Loopsheid bij herdershonden is een natuurlijk proces dat niet kan worden voorkomen, maar met de juiste kennis en zorg kunt u ervoor zorgen dat uw hond comfortabel en gezond blijft tijdens deze periode. Neem de tijd om de tekenen van loopsheid bij uw herdershond te leren kennen en overweeg om advies in te winnen bij uw dierenarts om ervoor te zorgen dat u de juiste maatregelen neemt.

Gedrag tijdens de loopsheid van een herdershond

Tijdens de loopsheid van een herdershond kunnen er veranderingen optreden in het gedrag van je trouwe viervoeter. Het is belangrijk om deze gedragsveranderingen te herkennen en er op de juiste manier mee om te gaan. In deze sectie geven we je handige tips voor het omgaan met het gedrag van je herdershond tijdens de loopsheid, zodat jullie deze periode zo aangenaam mogelijk kunnen doorlopen.

Gedragsveranderingen

Tijdens de loopsheid kunnen herdershonden verschillende gedragsveranderingen vertonen. Sommige honden worden aanhankelijker en zoeken meer aandacht, terwijl andere juist wat terughoudender worden. Ook kunnen herdershonden tijdens de loopsheid prikkelbaarder of prikkelender zijn, waardoor ze sneller geïrriteerd kunnen raken of juist andere honden willen uitdagen.

Bovendien kunnen herdershonden tijdens de loopsheid meer vocaal zijn. Ze kunnen vaker gaan blaffen of janken, vooral als er andere honden in de buurt zijn. Dit gedrag komt voort uit hun hormonale veranderingen en hun natuurlijke drang om te paren.

Tips voor omgaan met gedragsveranderingen

Om het gedrag van je herdershond tijdens de loopsheid in goede banen te leiden, zijn er een aantal handige tips die je kunt volgen:

 • Geef je herdershond extra aandacht en genegenheid. Dit kan helpen om eventuele angsten of onzekerheden te verminderen.
 • Probeer het contact met andere honden te beperken, vooral met niet-gecastreerde mannetjes. Dit kan voorkomen dat je herdershond agressief of opdringerig gedrag vertoont.
 • Houd je herdershond goed aangelijnd tijdens wandelingen om te voorkomen dat ze wegloopt op zoek naar een partner. Dit is vooral belangrijk in de fases van de loopsheid waarin ze vruchtbaar is.
 • Geef je herdershond voldoende lichaamsbeweging om haar energie kwijt te kunnen. Regelmatig wandelen en spelen kan helpen om prikkelbaarheid te verminderen.
 • Overweeg om je herdershond tijdelijk binnen te houden als er andere honden in de buurt zijn. Dit kan voorkomen dat ze te opgewonden raakt en ongewenst gedrag vertoont.

Door deze tips te volgen en goed om te gaan met de gedragsveranderingen tijdens de loopsheid, kun je ervoor zorgen dat je herdershond zich op haar gemak voelt en jullie deze periode zonder al te veel problemen doorkomen.

gedrag loopsheid herdershond

Door rekening te houden met het gedrag van je herdershond tijdens de loopsheid kun je de band tussen jullie versterken en voor een harmonieuze omgeving zorgen. Volgende in de serie is de duur van de loopsheid bij een herdershond.

Duur van de loopsheid bij een herdershond

De duur van de loopsheid bij een herdershond kan variëren, maar gemiddeld duurt het ongeveer 2 tot 3 weken. Tijdens deze periode doorloopt de herdershond verschillende fases in haar cyclus. Het is belangrijk om deze fases te begrijpen, zodat u beter voor uw herdershond kunt zorgen tijdens haar loopsheid.

De cyclus van een herdershond bestaat uit vier verschillende fases:

 1. Pro-oestrus: Dit is de eerste fase van de cyclus en duurt gemiddeld 7 tot 10 dagen. Tijdens deze fase bereidt het lichaam van de herdershond zich voor op de eisprong. De vulva kan opzwellen en er kan wat bloedverlies optreden. Het is belangrijk om in deze fase extra voorzichtig te zijn, omdat de herdershond nog niet vruchtbaar is en andere honden mogelijk agressief kunnen reageren.
 2. Oestrus: Dit is de vruchtbare fase van de cyclus en duurt gemiddeld 7 tot 10 dagen. Tijdens deze fase is de herdershond klaar om gedekt te worden. Haar vulva kan nog steeds opgezwollen zijn en ze kan bloedverlies hebben, maar ze zal ook uitgelokt gedrag vertonen, zoals staan voor een reu. Als u niet van plan bent om uw herdershond te fokken, is het belangrijk om haar in deze fase goed in de gaten te houden en contact met mannelijke honden te vermijden.
 3. Metoestrus: Dit is de fase na de eisprong en duurt gemiddeld 60 tot 90 dagen. Tijdens deze fase kan de herdershond nog steeds zwanger worden, maar ze is minder vruchtbaar. Haar vulva zal geleidelijk weer normaal worden en het bloedverlies zal afnemen.
 4. Anoestrus: Dit is de rustfase van de cyclus en duurt gemiddeld 4 tot 6 maanden. Tijdens deze fase is de herdershond niet vruchtbaar en zal ze geen tekenen van loopsheid vertonen. Haar lichaam rust uit en bereidt zich voor op de volgende cyclus.

Voor een beter overzicht van de fases van de loopsheidcyclus van een herdershond, kunt u onderstaande tabel raadplegen:

Fase van de cyclus Duur Kenmerken
Pro-oestrus 7-10 dagen Opgezwollen vulva, licht bloedverlies
Oestrus 7-10 dagen Hoogtepunt van vruchtbaarheid, opgezwollen vulva, bloedverlies, uitgelokt gedrag
Metoestrus 60-90 dagen Verlaagde vruchtbaarheid, geleidelijk herstel van vulva, afnemend bloedverlies
Anoestrus 4-6 maanden Niet vruchtbaar, geen tekenen van loopsheid

Om de loopsheid van uw herdershond bij te houden, kunt u een kalender of loopsheid-app gebruiken. Op deze manier kunt u de data van de vorige en de verwachte volgende loopsheid noteren. Dit kan nuttig zijn om de duur en regelmaat van haar cyclus te bepalen, evenals om tijdig voorbereidingen te treffen voor haar loopsheid.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de duur van de loopsheid en de verschillende fases kunnen variëren van hond tot hond. Als u zich zorgen maakt over de loopsheid van uw herdershond of als u ongewone symptomen opmerkt, is het altijd verstandig om contact op te nemen met een dierenarts voor advies en begeleiding.

duur loopsheid herdershond

Verzorging tijdens de loopsheid van een herdershond

De loopsheid van een herdershond kan een uitdagende periode zijn voor zowel de hond als de eigenaar. Het is belangrijk om tijdens deze periode extra aandacht te besteden aan de verzorging van uw herdershond. Hieronder volgen enkele tips om u te helpen met de verzorging tijdens de loopsheid.

Hygiëne

Tijdens de loopsheid heeft uw herdershond speciale hygiënebehoeften. Zorg ervoor dat u regelmatig de genitaliën van uw hond schoonmaakt om infecties te voorkomen. Gebruik hiervoor milde, ongeparfumeerde reinigingsmiddelen en warm water. Daarnaast kunt u overwegen om uw herdershond een speciale loopsheidbroekje te laten dragen om vlekken in huis te voorkomen.

Voeding

Tijdens de loopsheid kan de eetlust van uw herdershond variëren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw hond voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om haar energieniveau op peil te houden. Overleg met uw dierenarts over de voeding van uw herdershond tijdens deze periode. Mogelijk kan uw dierenarts aanbevelen om de voeding aan te passen of supplementen toe te voegen om ervoor te zorgen dat uw hond gezond blijft.

Lichaamsbeweging

Tijdens de loopsheid is lichaamsbeweging belangrijk voor uw herdershond. Het helpt bij het verminderen van stress en kan ook helpen bij het voorkomen van ongewenst gedrag. Zorg ervoor dat u uw herdershond voldoende beweging geeft, maar let ook op haar veiligheid. Vermijd drukke gebieden waar ze ongewenste aandacht van andere honden kan krijgen en houd haar altijd aangelijnd.

Met de juiste verzorging kunt u ervoor zorgen dat uw herdershond comfortabel en gezond blijft tijdens de loopsheid. Door aandacht te besteden aan hygiëne, voeding en lichaamsbeweging kunt u deze periode gemakkelijker maken voor zowel uzelf als uw herdershond.

Conclusie

Wanneer uw herdershond loops wordt, is het belangrijk om op de tekenen en gedragsveranderingen te letten. Een herdershond kan tijdens de loopsheid een ander gedrag vertonen, zoals rusteloosheid of agressiviteit. Het is essentieel om hiermee om te gaan en ongewenst gedrag te voorkomen. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoe lang de loopsheid bij een herdershond duurt en welke fases er zijn in de cyclus.

Gedurende de loopsheid van uw herdershond is goede verzorging van groot belang. Hygiëne, voeding en lichaamsbeweging spelen allemaal een rol. Zorg ervoor dat u de loopsheid goed bijhoudt en de nodige maatregelen neemt om uw herdershond comfortabel te laten voelen. Vergeet niet dat dit een natuurlijk proces is waar uw hond doorheen gaat, en uw zorg en aandacht zullen bijdragen aan het welzijn van uw herdershond tijdens deze periode.

Al met al is de loopsheid van een herdershond een belangrijke fase waar u als eigenaar goed op moet letten. Door op de juiste manier om te gaan met de tekenen, het gedrag, de duur en de verzorging tijdens de loopsheid kunt u ervoor zorgen dat uw herdershond zich prettig voelt en gezond blijft. Blijf alert en zorg goed voor uw geliefde herdershond tijdens deze bijzondere periode.

FAQ

Wanneer kan mijn herdershond loops worden?

Herdershonden kunnen meestal loops worden tussen de leeftijd van 6 maanden en 2 jaar. De exacte timing kan variëren en is afhankelijk van het individuele dier. Het is belangrijk om goed op de tekenen van loopsheid te letten.

Wat zijn tekenen dat mijn herdershond loops is?

Tekenen dat uw herdershond loops is, kunnen zijn: zwelling en verkleuring van de vulva, veranderingen in gedrag zoals meer prikkelbaarheid of aanhankelijkheid, en bloeding. Het kan ook zijn dat reuen ineens meer interesse tonen in uw herdershond.

Wat zijn de fases van de loopsheidcyclus bij herdershonden?

De loopsheidcyclus bij herdershonden bestaat uit vier fases: pro-oestrus, estrus, diestrus en anestrus. Pro-oestrus is de eerste fase waarin de vulva opzwelt en er bloeding kan optreden. Estrus is de vruchtbare fase waarin de hond gedekt kan worden. Diestrus is de periode na de vruchtbare fase en anestrus is de rustperiode tussen cycli.

Welke gedragsveranderingen kan ik verwachten tijdens de loopsheid van mijn herdershond?

Tijdens de loopsheid kan het gedrag van uw herdershond veranderen. Ze kunnen prikkelbaarder zijn, aanhankelijker of juist afstandelijker. Sommige honden kunnen ook ongewenst gedrag vertonen, zoals agressie of urineren in huis. Het is belangrijk om geduldig en begripvol te zijn tijdens deze periode.

Hoelang duurt de loopsheid van een herdershond?

De duur van de loopsheid kan variëren, maar gemiddeld duurt het ongeveer 2 tot 3 weken. De vruchtbare periode waarin de hond gedekt kan worden, valt meestal in het midden van de cyclus. Het is belangrijk om aandachtig te zijn en de loopsheid van uw herdershond goed bij te houden.

Hoe moet ik mijn herdershond verzorgen tijdens de loopsheid?

Tijdens de loopsheid van uw herdershond is goede hygiëne belangrijk. Zorg voor regelmatige schoonmaak van de vulva en gebruik eventueel speciale broekjes om morsen te voorkomen. Pas ook de voeding aan indien nodig en geef uw herdershond voldoende lichaamsbeweging om stress te verminderen.

Plaats een reactie

Geverifieerd door MonsterInsights