Waarom uw hond vaccineren? Belang & Advies

Vaccinatie wordt beschouwd als een soort verzekering tegen ernstige ziekten bij huisdieren. Maar waarom zou u uw hond laten vaccineren? Wat is het belang van vaccinatie en welk deskundig advies is er beschikbaar? Ontdek de antwoorden op deze vragen en meer in dit artikel.

Wist u dat jaarlijkse vaccinaties uw huisdier kunnen beschermen tegen mogelijk dodelijke infecties? Niet alleen zorgt vaccinatie voor een goede bescherming, maar het stelt ook dierenartsen in staat om eventuele afwijkingen tijdig te herkennen en behandelen.

Het vaccinatieschema kan wel eens veranderen en tegenwoordig worden alleen de noodzakelijke entingen gegeven. Maar waarom is een goede vaccinatiegraad in de gehele populatie zo belangrijk? En waarom is de vaccinatiegraad van honden en katten in Nederland veel te laag?

Ontdek in dit artikel waarom vaccineren cruciaal is voor de preventieve gezondheid van uw huisdier en welke ziekten u kunt voorkomen door tijdig te vaccineren. Met deskundig advies en belangrijke informatie over vaccinatie kunt u weloverwogen beslissingen nemen voor de gezondheid en het welzijn van uw hond.

Belangrijkste punten:

 • Jaarlijkse vaccinaties bieden bescherming tegen mogelijk dodelijke infecties
 • Een goede vaccinatiegraad is essentieel voor een goede bescherming
 • Deskundig advies kan helpen bij het maken van weloverwogen beslissingen
 • Vaccinatie speelt een cruciale rol bij de preventieve gezondheid van uw huisdier
 • Ziektes kunnen zich snel verspreiden wanneer huisdieren niet goed gevaccineerd zijn

Verschillende ziekten waar honden tegen gevaccineerd kunnen worden

Er zijn verschillende ziekten waar honden tegen gevaccineerd kunnen worden. Door middel van vaccinatie kunnen deze ziekten voorkomen worden, waardoor uw hond een betere bescherming heeft tegen ernstige en soms dodelijke infecties.

Een aantal van de “kernziekten” waar honden tegen gevaccineerd kunnen worden zijn:

 1. Hondenziekte: Dit is een zeer besmettelijke en potentieel dodelijke ziekte. Vaccinatie biedt bescherming tegen deze ziekte.
 2. Besmettelijke leverziekte: Ook bekend als Hepatitis Contagiosa Canis (HCC), deze ziekte kan ernstige leverproblemen bij honden veroorzaken. Vaccinatie helpt om deze ziekte te voorkomen.
 3. Parvovirose: Parvo is een uiterst besmettelijke ziekte die vooral puppies treft. Het kan ernstige diarree, braken en uitdroging veroorzaken. Door vaccinatie kan Parvo voorkomen worden.

Naast de “kernziekten” zijn er nog andere ziekten waar uw hond tegen gevaccineerd kan worden, zoals:

 • Ziekte van Weil: Dit is een zoönose die ook op mensen overgedragen kan worden. Vaccinatie beschermt niet alleen uw hond, maar ook uzelf en anderen.
 • Kennelhoest: Dit is een veelvoorkomende infectie aan de luchtwegen bij honden, vooral wanneer ze in contact komen met andere honden. Vaccinatie kan helpen om kennelhoest te voorkomen.
 • Rabiës (hondsdolheid): Deze dodelijke ziekte wordt overgedragen via speeksel, meestal door een beet van een geïnfecteerd dier. Vaccinatie tegen rabiës kan nodig zijn, vooral als u van plan bent om met uw hond naar het buitenland te reizen.

Het vaccinatieschema voor uw hond kan variëren, afhankelijk van de leeftijd, de gezondheidstoestand en het risico op blootstelling aan bepaalde ziekten. Overleg altijd met uw dierenarts om het juiste vaccinatieschema voor uw hond vast te stellen.

Pups krijgen de eerste bescherming tegen ziekten via maternale antistoffen, maar op een bepaalde leeftijd moeten ze gevaccineerd worden om hun eigen immuunsysteem te stimuleren. Het vaccinatieschema voor pups omvat meestal meerdere injecties in het eerste jaar, gevolgd door her-vaccinaties op volwassen leeftijd.

Voor meer informatie over hondenziekten en het juiste vaccinatieschema voor uw hond, raadpleeg altijd uw dierenarts.

Conclusie

Vaccinatie speelt een belangrijke rol in de gezondheid en bescherming van uw hond. Het voorkomt de verspreiding van infectieziekten en zorgt ervoor dat uw huisdier in goede conditie blijft. Of uw hond nu een actieve levensstijl heeft of ouder wordt, vaccinatie is belangrijk voor alle honden.

Om de immuniteit effectief te houden, is het noodzakelijk om regelmatig her-vaccinaties te laten uitvoeren. Het niet vaccineren van uw hond kan leiden tot het herontstaan van ziekten en epidemieën, met ernstige gevolgen voor de gezondheid van uw huisdier en andere dieren.

Volg het aanbevolen vaccinatieschema zoals voorgeschreven door uw dierenarts voor optimale bescherming. De veiligheid van vaccins is zorgvuldig gecontroleerd en het risico op bijwerkingen is laag in vergelijking met het risico van niet-vaccineren.

Om ervoor te zorgen dat het immuunsysteem van uw hond goed reageert op vaccinatie, kan ontworming voorafgaand aan de vaccinatie helpen. Door de juiste vaccinaties te geven, speelt u een belangrijke rol bij het voorkomen van ziekten en het behouden van een goede gezondheid van uw huisdier.

FAQ

Waarom is het belangrijk om uw hond te vaccineren?

Vaccinatie wordt beschouwd als een soort verzekering tegen ernstige ziekten bij huisdieren. Het is belangrijk om uw hond jaarlijks te laten vaccineren, zodat uw huisdier een goede bescherming heeft tegen mogelijk dodelijke infecties. Daarnaast kan de dierenarts door jaarlijks te vaccineren ook eventuele afwijkingen tijdig herkennen en behandelen. Vaccineren is cruciaal voor de preventieve gezondheid van uw huisdier.

Tegen welke ziekten kan mijn hond worden gevaccineerd?

Er zijn verschillende ziekten waar honden tegen gevaccineerd kunnen worden. De “kernziekten” zijn hondenziekte, besmettelijke leverziekte en parvovirose, ook wel bekend als Parvo. Deze ernstige en vaak dodelijke ziekten kunnen voorkomen worden door vaccinatie. Daarnaast is er ook een vaccinatie tegen de ziekte van Weil, een zoönose die op mensen overgedragen kan worden. Vaccinaties tegen kennelhoest en rabiës (hondsdolheid) kunnen ook nodig zijn, afhankelijk van de levensstijl en reisplannen van uw hond.

Wat is het vaccinatieschema voor mijn hond?

Het vaccinatieschema kan veranderen en tegenwoordig wordt alleen de noodzakelijke entingen gegeven. Voor pups bestaat het schema uit meerdere injecties in het eerste jaar, gevolgd door her-vaccinaties op volwassen leeftijd. Het is belangrijk om het vaccinatieschema te volgen zoals aanbevolen door uw dierenarts voor optimale bescherming.

Hoe draagt vaccinatie bij aan de gezondheid van mijn hond?

Vaccinatie is essentieel voor de gezondheid en bescherming van uw hond. Het voorkomt de verspreiding van infectieziekten en zorgt ervoor dat uw huisdier in goede conditie blijft. Het niet vaccineren kan leiden tot het heroptreden van ziekten en epidemieën. Reguliere her-vaccinaties zijn noodzakelijk om de immuniteit effectief te houden.

Is vaccinatie veilig voor mijn hond?

De veiligheid van vaccins is zorgvuldig gecontroleerd en het risico op bijwerkingen is laag in vergelijking met het risico van niet-vaccineren. Indien gewenst, kan ontworming voorafgaand aan vaccinatie helpen om het immuunsysteem van uw hond goed te laten reageren op de vaccinatie. Raadpleeg altijd uw dierenarts voor deskundig advies over vaccinatie en mogelijke bijwerkingen.

Plaats een reactie

Geverifieerd door MonsterInsights