De 10 stilste hondenrassen

Bent u op zoek naar een rustige en vreedzame viervoeter? In dit artikel ontdekt u de top 10 stilste hondenrassen die bekend staan om hun serene aard en geluidsarme aanwezigheid. Deze hondenrassen zijn perfect voor mensen die graag een stille metgezel willen hebben in een rustige omgeving.

Of u nu op zoek bent naar een kleinere hond zoals een Shih Tzu of een Cavalier King Charles Spaniël, of eerder naar een grotere hond zoals een Sint Bernard of een Newfoundland, er is een ras dat perfect bij uw rustige levensstijl past.

Lees verder en ontdek welke hondenrassen we hebben gekozen als de stilste en meest rustige metgezellen.

Belangrijkste punten

 • Ontdek de top 10 stilste hondenrassen
 • Perfecte metgezellen voor een rustige omgeving
 • Ideaal voor mensen die weinig blafgeluiden willen
 • Rustige aard en geluidsarme aanwezigheid
 • Maak kennis met de Shih Tzu, Cavalier King Charles Spaniël, Basset Hound, Whippet, Basenji, Greyhound, Newfoundland, Chinese Crested, Sint Bernard en Borzoi.

Shih Tzu

De Shih Tzu staat bekend om zijn rustige en vreedzame karakter. Deze honden hebben geen neiging tot overmatig blaffen en passen zich gemakkelijk aan aan hun omgeving.

De Shih Tzu is een ras dat bekend staat om zijn serene en rustige aard. Ze zijn van nature kalm en hebben geen neiging tot veel blaffen. Deze honden hebben een zachtaardig temperament en gedijen goed in een rustige omgeving. Met hun liefdevolle en aanhankelijke persoonlijkheid zijn ze ideale metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar een rustige hond.

Hoewel de Shih Tzu relatief klein van formaat is, hebben ze een groot hart en zijn ze zeer tolerante en vriendelijke honden. Ze zijn bekend om hun geduldige aard en kunnen goed omgaan met kinderen en andere huisdieren. Dit maakt ze perfect voor gezinnen die op zoek zijn naar een rustige en harmonieuze omgeving.

Kenmerken van de Shih Tzu

Om een beter beeld te krijgen van dit rustige hondenras, zijn hier enkele kenmerken van de Shih Tzu:

 • Zachtaardig en vreedzaam temperament
 • Weinig neiging tot blaffen
 • Tolerant ten opzichte van kinderen en andere huisdieren
 • Aanpassingsvermogen aan verschillende omgevingen
 • Liefdevol en aanhankelijk

Met hun prachtige uiterlijk en kalme aard, is het geen verrassing dat de Shih Tzu een populair ras is geworden. Deze honden brengen vreugde en sereniteit in het leven van hun eigenaren en zijn loyale metgezellen. Ze passen zich gemakkelijk aan aan verschillende omgevingen en zullen altijd zorgen voor een rustige en vreedzame sfeer.

Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël is een rustig en vriendelijk hondenras dat bekend staat om zijn vredige karakter en harmonieuze relatie met zijn baasje. Deze trouwe metgezel is zeer geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een serene hond in hun leven.

Met zijn kalme en evenwichtige aard is de Cavalier King Charles Spaniël niet geneigd tot overmatig blaffen. Dit maakt hem een ideale keuze voor mensen die in een rustige omgeving wonen of behoefte hebben aan een hond die weinig geluid maakt.

Het vriendelijke en zachtaardige karakter van de Cavalier King Charles Spaniël maakt hem geliefd bij zowel volwassenen als kinderen. Hij staat bekend om zijn geduld en tolerantie, waardoor hij goed kan omgaan met verschillende situaties en gezinsleden.

Of je nu op zoek bent naar een trouwe metgezel voor rustige wandelingen in het park of gewoon een hond die je leven verrijkt met zijn serene aanwezigheid, de Cavalier King Charles Spaniël is een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een rustig en vredig hondenras.

Kenmerken van de Cavalier King Charles Spaniël:

 • Rustig en vreedzaam karakter
 • Weinig neiging tot blaffen
 • Geschikt voor een rustige omgeving
 • Vriendelijk en zachtaardig
 • Trouwe metgezel

Basset Hound

De Basset Hound is een rustig ras dat bekend staat om zijn kalme en serene karakter. Deze honden hebben een geluidsarme aanwezigheid en blaffen zelden, waardoor ze perfect zijn voor mensen die op zoek zijn naar rustige viervoeters.

Met hun kenmerkende uiterlijk, met lange oren en droopy ogen, zijn Basset Hounds niet alleen schattig, maar ook ideaal voor een rustige omgeving. Ze gedijen goed in een rustige en vredige setting en passen zich gemakkelijk aan aan hun baasje en gezinssituatie.

Hoewel Basset Hounds van nature kalm en bedaard zijn, hebben ze wel behoefte aan dagelijkse beweging om gezond en gelukkig te blijven. Een rustige wandeling of wat speeltijd in de tuin is voldoende om aan hun fysieke behoeften te voldoen.

De Basset Hound is een uitstekende keuze voor gezinnen die op zoek zijn naar een geluidsarm en rustig hondenras. Hun serene aard en vriendelijke karakter maken ze ook geschikt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren.

Kenmerken van de Basset Hound:

 • Rustig en kalm temperament
 • Geluidsarme aanwezigheid
 • Past goed in een rustige omgeving
 • Vriendelijk en aanhankelijk karakter
 • Gemakkelijk in de omgang met kinderen en andere huisdieren
 • Heeft dagelijkse beweging nodig om gezond te blijven

Whippet

De Whippet is een ras dat bekend staat om zijn rustige en vredige gedrag. Deze honden produceren weinig geblaf, waardoor ze perfect zijn voor een rustige thuissituatie. Met hun kalme natuur en geluidsarme karakter zijn Whippets ideale metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar een rustig en vredig huisdier.

De Whippet is een van de rustigste hondenrassen en staat bekend om het feit dat ze weinig blaffen. Hun geluidsvolume is laag, waardoor ze perfect zijn voor mensen die in een rustige omgeving wonen of gevoelig zijn voor lawaai. Ze zijn ook geschikt voor appartementen en woningen waar geluidsoverlast tot een minimum moet worden beperkt.

Whippets hebben een elegante lichaamsbouw en zijn van nature zachtaardig en liefdevol. Ze zijn graag in de buurt van hun eigenaar en genieten van gezellige momenten samen. Met hun serene aard passen ze zich goed aan aan verschillende thuissituaties en zijn ze ook tolerant tegenover andere huisdieren.

Vacht en Verzorging

De vacht van een Whippet is kort en glad, waardoor het weinig onderhoud vergt. Regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen en af en toe een bad is meestal voldoende om hun vacht te verzorgen. Houd er rekening mee dat Whippets gevoelig zijn voor kou, dus bescherming tegen koude temperaturen is belangrijk, vooral tijdens de wintermaanden.

Bewegingsbehoefte

Hoewel Whippets bekend staan als rustige honden, hebben ze nog steeds beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen. Ze genieten van korte, snelle sprints, dus het is belangrijk om ze regelmatig uit te laten en ruimte te geven om te rennen en te spelen. Hierdoor blijven ze gelukkig en gezond. Houd er ook rekening mee dat een goed omheinde tuin essentieel is, omdat Whippets dol zijn op rennen en moeilijk kunnen weerstaan aan hun jachtinstinct.

Training en intelligentie

Whippets zijn slimme honden die over het algemeen goed reageren op training. Ze zijn gevoelig voor positieve bekrachtiging en genieten van uitdagingen. Het is belangrijk om consequente regels en grenzen te stellen tijdens de training, aangezien Whippets de neiging hebben om onafhankelijk te zijn. Met geduld, beloningen en positieve versterking kunnen ze echter snel nieuwe commando’s leren en gehoorzaam gedrag vertonen.

Samenvatting

De Whippet is een rustig en vredig hondenras dat weinig geblaf produceert. Met hun kalme en geluidsarme karakter zijn ze ideaal voor mensen die een rustige thuissituatie zoeken. Ze hebben weinig verzorging nodig en genieten van korte, energieke sprints tijdens het uitlaten. Met de juiste training en omgeving voelen Whippets zich snel thuis en zijn ze geweldige metgezellen voor liefhebbers van rustige hondenrassen.

Basenji

De Basenji is een van de stilste hondenrassen ter wereld. Deze honden staan bekend om hun rustige en bedaarde karakter. Ze blaffen zelden en dit maakt ze een ideaal ras voor mensen die op zoek zijn naar een geluidsarme metgezel.

De Basenji is afkomstig uit Centraal-Afrika en heeft unieke kenmerken die hem onderscheiden van andere honden. Ze worden ook wel “de blaffende jachthond” genoemd, omdat ze een uniek geluid maken dat lijkt op gejodel. Dit geluid wordt ‘yodelen’ genoemd en wordt gebruikt om te communiceren, maar het lijkt niet op het traditionele geblaf dat je bij andere rassen hoort.

Hoewel Basenji’s niet veel blaffen, betekent dit niet dat ze geen vocale uitdrukking gebruiken. Ze kunnen nog steeds andere geluiden maken, zoals piepen, janken en mopperen als ze iets interessants zien of wanneer ze aandacht willen trekken.

“De Basenji is een unieke hond met een buitengewoon stil karakter. Ze maken zelden geluid, wat hen perfect maakt voor mensen die in een rustige omgeving wonen.”

Bij het opvoeden van een Basenji is het belangrijk om te begrijpen dat ze een sterke persoonlijkheid hebben en soms eigenzinnig kunnen zijn. Ze hebben consequente training en sociale interactie nodig om hun rustige en geluidsarme karakter te behouden.

Ras Rustige Niveau Geluidsarm Niveau
Basenji Hoog Hoog
Shih Tzu Hoog Hoog
Cavalier King Charles Spaniël Hoog Hoog
Basset Hound Hoog Hoog
Whippet Hoog Hoog

Greyhound

De Greyhound is een rustig ras met een lief en vreedzaam karakter. Deze sierlijke honden worden vaak geassocieerd met snelheid, maar ze zijn ook bekend om hun serene en kalme temperament. Greyhounds blaffen zelden, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die op zoek zijn naar een rustige metgezel.

Deze prachtige honden genieten van een serene omgeving waarin ze kunnen ontspannen en rustig kunnen zijn. Ze gedijen goed in een rustige thuissituatie waarin ze kunnen genieten van de rust en stilte. Met hun elegante verschijning en rustige karakter zijn Greyhounds de perfecte keuze voor iedereen die op zoek is naar een geluidsarm en rustig hondenras.

Greyhound

De Greyhound is een van de rustigste hondenrassen en staat bekend om zijn vreedzame en aanhankelijke aard. Ze zijn vriendelijk en geduldig, waardoor ze ook goed overweg kunnen met kinderen en andere huisdieren.

Hoewel Greyhounds graag actief zijn en regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben, passen ze zich ook gemakkelijk aan een rustige levensstijl aan. Ze zijn tevreden met een lange wandeling en vervolgens ontspannen en rusten op de bank. Het zijn echte gentle giants die graag knuffelen en genieten van menselijk gezelschap.

“Greyhounds zijn niet alleen snel, maar ook rustige metgezellen die weinig geluid produceren. Ze brengen harmonie en sereniteit in je leven.”

Als je op zoek bent naar een rustig hondenras dat weinig blafgeluiden produceert en een serene aanwezigheid heeft, overweeg dan zeker een Greyhound. Hun vreedzame karakter en geluidsarme aard maken hen ideaal voor mensen die in een rustige omgeving wonen en genieten van een ontspannen levensstijl.

Ras Karakter Blafgedrag
Greyhound Lief en vreedzaam Zelden

Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël is een rustig ras dat graag in harmonie leeft met zijn baasje. Deze honden zijn bekend om hun vriendelijke en vredige karakter. Ze zijn niet geneigd tot veel blaffen, waardoor ze behoren tot de rustige hondenrassen die ideaal zijn voor een serene omgeving.

De Cavalier King Charles Spaniël is van nature zachtaardig en aanhankelijk. Ze hechten zich sterk aan hun eigenaren en zijn altijd op zoek naar genegenheid en aandacht. Deze honden zijn ook zeer sociaal en kunnen goed overweg met andere dieren en mensen.

Met hun kalme en evenwichtige persoonlijkheid zijn Cavalier King Charles Spaniëls perfecte metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar een vreedzame en serene omgeving. Ze staan bekend om hun vermogen om zich aan te passen aan verschillende situaties en zijn geweldig voor gezinnen, ouderen en individuen die op zoek zijn naar een trouwe en rustige viervoeter.

“De Cavalier King Charles Spaniël is een zachtaardig en vriendelijk ras. Hun serene aard maakt hen ideale metgezellen voor mensen die een rustig en vredig thuis willen hebben.”

Eigenschappen van de Cavalier King Charles Spaniël

 • Gemakkelijk in de omgang: Cavalier King Charles Spaniëls zijn zeer sociaal en gemakkelijk in de omgang. Ze hebben geen problemen met andere huisdieren en kunnen goed overweg met vreemden.
 • Vriendelijk en liefdevol: Deze honden staan bekend om hun vriendelijke en liefdevolle aard. Ze hechten zich sterk aan hun baasje en zijn altijd op zoek naar genegenheid.
 • Goede aanpassingsvermogen: Cavalier King Charles Spaniëls kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende woonomstandigheden. Of je nu in een appartement of op het platteland woont, ze zullen zich comfortabel voelen.
 • Laag energieniveau: Deze honden hebben geen hoge energiebehoeften en hebben dagelijks alleen matige lichaamsbeweging nodig. Korte wandelingen en speeltijd in de achtertuin zijn voldoende om ze tevreden te houden.

Newfoundland

De Newfoundland is een van de rustigste hondenrassen die je kunt vinden. Deze majestueuze hond staat bekend om zijn kalme en evenwichtige karakter, waardoor hij perfect is voor mensen die op zoek zijn naar een rustig huisdier. Deze grote en vriendelijke viervoeter is zeer geluidsarm en blaft zelden, wat een vredige en serene omgeving creëert.

Dankzij hun rustige aard kunnen Newfoundland-honden goed overweg met kinderen en andere huisdieren, waardoor ze de ideale metgezel zijn voor een harmonieus gezinsleven. Ze zijn geduldig en tolerant, en hebben een natuurlijk instinct om te beschermen, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn zonder onnodig blaffen.

Het evenwichtige temperament van de Newfoundland maakt ze perfect voor mensen die behoefte hebben aan een rustige en geluidsarme hond in hun leven.

Daarnaast staat de Newfoundland ook bekend om zijn zwemvaardigheden. Met hun dikke vacht en zwemvliezen tussen hun tenen, zijn ze uitstekende zwemmers en genieten ze van het water. Deze eigenschap maakt de Newfoundland niet alleen een geweldige metgezel, maar ook een reddingshond die levens kan redden in het water.

Kenmerken van de Newfoundland:

 • Kalm en evenwichtig karakter
 • Geluidsarm en zelden blaffend
 • Uitstekend met kinderen en andere huisdieren
 • Geweldige zwemvaardigheden

De Newfoundland is een prachtig ras dat niet alleen bekend staat om zijn schitterende uiterlijk, maar ook om zijn rustige en vriendelijke persoonlijkheid. Het zijn ideale metgezellen voor mensen die een vredige en serene omgeving willen ervaren met een geluidsarme hond.

Chinese Crested

De Chinese Crested is een rustig en zachtaardig ras dat niet veel blaft. Deze honden gedijen goed in een rustige omgeving en passen zich gemakkelijk aan hun omgeving aan. Ze zijn van nature kalm en hebben een serene aanwezigheid, waardoor ze perfect zijn als gezelschapsdieren voor mensen die op zoek zijn naar rustige en geluidsarme hondenrassen.

De Chinese Crested is een intelligente hond en staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze zijn sociaal en vinden het leuk om tijd door te brengen met hun eigenaar. Ondanks hun rustige aard zijn ze speels en kunnen ze genieten van activiteiten en spelletjes met hun baasje.

Met hun karakteristieke uiterlijk, gekenmerkt door hun naakte lichaam met haar op hun hoofd, staan de Chinese Crested honden bekend om hun unieke uitstraling. Ze worden vaak beschouwd als een van de meest opvallende en charmante hondenrassen.

Als je op zoek bent naar een rustige metgezel die weinig geluid maakt en zich goed aanpast aan een rustige omgeving, dan is de Chinese Crested een uitstekende keuze.

Chinese Crested

Tabel: Kenmerken van de Chinese Crested

Kenmerk Beschrijving
Grootte Klein tot middelgroot
Karakter Rustig, zachtaardig, vriendelijk
Vacht Naakt lichaam met haar op hoofd, voeten en staart
Activiteitenniveau Gemiddeld
Blafgeluid Weinig
Levensverwachting Gemiddeld 13-15 jaar

Sint Bernard

De Sint Bernard is een rustig en geduldig ras dat zelden blaft. Deze grote honden zijn van nature kalm en aanhankelijk, waardoor ze ideaal zijn voor een rustige omgeving. Hun serene karakter en vriendelijke aard maken ze geliefd bij veel hondenliefhebbers.

De Sint Bernard staat bekend om zijn imposante verschijning en zachte persoonlijkheid. Ze zijn geen jappers, maar eerder rustige metgezellen die graag tijd doorbrengen met hun baasje. Deze honden zijn geweldig voor gezinnen die op zoek zijn naar een vreedzaam en ontspannen huisdier.

Natuurlijk karakter

Het natuurlijke karakter van de Sint Bernard is een van de redenen waarom ze tot de rustige hondenrassen behoren. Ze hebben een kalme en gelijkmatige temperament. Door hun goede geduld en vriendelijkheid staan ze bekend als goede waakhonden en zijn ze over het algemeen goed met kinderen en andere huisdieren.

De Sint Bernard is niet alleen een prachtige hond om te zien, maar ze zijn ook geweldig gezelschap voor mensen die een rustige en ontspannen omgeving willen.

Onderhoud en verzorging

Hoewel de Sint Bernard bekend staat om zijn rustige karakter, hebben ze wel regelmatige verzorging nodig vanwege hun dikke vacht. Ze moeten regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen en hun vacht in goede conditie te houden. Ook is het belangrijk om hun nagels te knippen en hun oren schoon te houden om infecties te voorkomen.

Samenvatting

Als je op zoek bent naar een rustig hondenras dat weinig blaft, is de Sint Bernard een uitstekende keuze. Met hun kalme en aanhankelijke karakter zijn ze perfect voor mensen die in een rustige omgeving wonen. Deze imposante honden zullen een vreedzaam en liefdevol gezelschap zijn voor het hele gezin.

Eigenschappen Sint Bernard
Rustig karakter
Weinig blaffen
Geduldig
Onderhoud

Borzoi

De Borzoi is een ras dat bekend staat om zijn rustige en serene aard. Deze elegante en slanke honden zijn van nature niet geneigd tot veel blaffen, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die op zoek zijn naar stille hondenrassen. Met hun kalme temperament en vriendelijke karakter zijn Borzois echte metgezellen voor rustige en vredige omgevingen.

Borzoi-honden hebben een unieke uitstraling met hun lange, zijdeachtige vacht en gracieuze lichaamsbouw. Ze zijn van nature zachtaardig en aanhankelijk, en genieten van rustige momenten met hun baasjes. Deze honden hebben niet veel beweging nodig, maar een dagelijkse wandeling in een rustige omgeving wordt gewaardeerd.

Als sighthounds hebben Borzois een natuurlijke jachtinstinct, maar ze zijn over het algemeen rustig en vreedzaam in huis. Ze passen zich gemakkelijk aan aan hun omgeving en zullen zelden overmatige geluiden maken, waardoor ze een goede keuze zijn voor diegenen die van een vreedzame en stille sfeer houden.

Met hun elegante verschijning en stille karakter is de Borzoi een prachtige toevoeging aan een rustig huishouden. Of je nu rust en sereniteit waardeert of gewoon op zoek bent naar een hond die niet veel blaft, de Borzoi is een uitstekende keuze.

Eigenschappen van de Borzoi Omschrijving
Temperament Kalm, vreedzaam, zachtaardig
Blafniveau Laag
Vachtlengte Lang en zijdeachtig
Activiteitsniveau Gemiddeld
Grootte Groot

Met hun rustige en stille aard zijn Borzois perfecte metgezellen voor mensen die een serene levensstijl waarderen. Ze zullen je kalmte brengen en genieten van rustige momenten samen. Als je op zoek bent naar een hond die vreedzaam en stil is, overweeg dan zeker een Borzoi.

Conclusie

In dit artikel hebben we de top 10 stilste hondenrassen besproken, die bekend staan om hun rustige en geluidsarme aard. Deze hondenrassen zijn perfect voor mensen die in een rustige omgeving wonen en weinig blafgeluiden willen. Of je nu een Shih Tzu, Cavalier King Charles Spaniël, Basset Hound, Whippet, Basenji, Greyhound, Newfoundland, Chinese Crested, Sint Bernard of Borzoi kiest, je kunt genieten van de serene aanwezigheid van deze prachtige hondenrassen.

FAQ

Welke hondenrassen staan bekend als de stilste?

De top 10 stilste hondenrassen zijn: Shih Tzu, Cavalier King Charles Spaniël, Basset Hound, Whippet, Basenji, Greyhound, Newfoundland, Chinese Crested, Sint Bernard en Borzoi.

Wat zijn rustige hondenrassen?

Rustige hondenrassen zijn rassen die van nature kalm en vreedzaam zijn en weinig blaffen. Ze gedijen goed in een rustige omgeving en zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een stille metgezel.

Welke hondenrassen blaffen weinig?

De hondenrassen die weinig blaffen zijn onder andere Shih Tzu, Cavalier King Charles Spaniël, Basset Hound, Whippet, Basenji, Greyhound, Newfoundland, Chinese Crested, Sint Bernard en Borzoi.

Wat zijn geluidsarme hondenrassen?

Geluidsarme hondenrassen zijn rassen die bekend staan om hun rustige aard en minimale blafgedrag. Ze hebben de neiging om weinig geluid te maken en passen goed in een rustige omgeving.

Zijn er hondenrassen die geen neiging hebben tot veel blaffen?

Ja, er zijn hondenrassen die niet veel blaffen. Enkele van deze rassen zijn Shih Tzu, Cavalier King Charles Spaniël, Basset Hound, Whippet, Basenji, Greyhound, Newfoundland, Chinese Crested, Sint Bernard en Borzoi.

Welke hond past goed in een rustige omgeving?

Hondenrassen zoals de Shih Tzu, Cavalier King Charles Spaniël, Basset Hound, Whippet, Basenji, Greyhound, Newfoundland, Chinese Crested, Sint Bernard en Borzoi passen goed in een rustige omgeving vanwege hun kalme en vreedzame karakter.

Zijn er hondenrassen die geschikt zijn voor mensen die geen blaffende hond willen?

Ja, er zijn hondenrassen die geschikt zijn voor mensen die geen blaffende hond willen. Voorbeelden hiervan zijn Shih Tzu, Cavalier King Charles Spaniël, Basset Hound, Whippet, Basenji, Greyhound, Newfoundland, Chinese Crested, Sint Bernard en Borzoi, omdat deze rassen weinig blaffen.

Wat zijn serene hondenrassen?

Serene hondenrassen zijn rassen die bekend staan om hun rustige en vreedzame aard. Ze hebben een kalme en evenwichtige persoonlijkheid en passen goed in een rustige omgeving.

Welke hondenrassen zijn het minst luidruchtig?

De minst luidruchtige hondenrassen zijn onder andere Shih Tzu, Cavalier King Charles Spaniël, Basset Hound, Whippet, Basenji, Greyhound, Newfoundland, Chinese Crested, Sint Bernard en Borzoi.

Zijn er hondenrassen die zich onopvallend gedragen?

Ja, er zijn hondenrassen die zich onopvallend gedragen. Rassen zoals Shih Tzu, Cavalier King Charles Spaniël, Basset Hound, Whippet, Basenji, Greyhound, Newfoundland, Chinese Crested, Sint Bernard en Borzoi zijn niet opdringerig en hebben een serene aanwezigheid.

Plaats een reactie

Geverifieerd door MonsterInsights