7 Populaire Ierse hondenrassen + 2 waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt

In dit artikel ontdek je zeven populaire Ierse hondenrassen die geliefd zijn bij hondenliefhebbers, evenals twee unieke rassen waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Leer meer over deze populaire hondenrassen, ideaal voor iedere hondenliefhebber in Nederland.

Belangrijkste punten

 • Ontdek zeven populaire Ierse hondenrassen en twee unieke rassen
 • Leer meer over de geschiedenis, kenmerken en verzorging van deze hondenrassen
 • Ideaal voor hondenliefhebbers in Nederland

De Ierse Setter

De Ierse Setter is een geliefd hondenras met zijn kenmerkende roodbruine vacht. Deze prachtige honden zijn niet alleen een lust voor het oog, maar staan ook bekend om hun vriendelijke en speelse karakter.

De geschiedenis van de Ierse Setter gaat terug tot de 18e eeuw, toen deze honden werden gefokt voor de jacht op vogels, vooral fazanten. Met hun levendige persoonlijkheid en uitstekende reukvermogen waren ze de perfecte metgezellen voor jagers.

Wat de Ierse Setter echt onderscheidt, is zijn elegante verschijning. Met hun slanke lichaamsbouw, lange oren en kenmerkende rode vacht stelen ze de show waar ze ook gaan.

Naast hun uiterlijk zijn Ierse Setters ook bekend om hun vriendelijke en energieke karakter. Ze zijn ontzettend sociaal en gedijen goed in gezinnen. Deze honden hebben veel beweging nodig en zijn dol op rennen en spelen in de buitenlucht.

Kenmerken van de Ierse Setter

Enkele kenmerken van de Ierse Setter zijn:

 • Elegant en atletisch lichaam
 • Roodbruine vacht
 • Vriendelijk en speels karakter
 • Hoog energieniveau
 • Goed met kinderen en andere huisdieren

De Ierse Setter is een intelligente hond en leert snel, maar ze hebben wel een consequente en geduldige training nodig. Ze gedijen goed in een actieve omgeving waar ze voldoende beweging, mentale stimulatie en interactie met hun baasjes krijgen.

Al met al is de Ierse Setter een geweldige keuze voor hondenliefhebbers die op zoek zijn naar een mooie, vriendelijke en energieke viervoeter. Deze populaire Ierse hond brengt veel vreugde en avontuur in het leven van zijn eigenaar.

“De Ierse Setter is niet alleen een prachtige hond om te zien, maar ook een geweldige metgezel voor actieve en liefdevolle gezinnen. Ze zullen gegarandeerd een glimlach op je gezicht toveren met hun vrolijke karakter.” – Karel de Vries, hondenliefhebber

Ontdek meer over de Ierse Setter en andere populaire hondenrassen in de onderstaande tabel.

Hondenras Kenmerken Temperament
Ierse Setter Roodbruine vacht, elegant lichaam Vriendelijk, speels
Ierse Wolfshond Groot lichaam, ruwe vacht Rustig, zachtaardig
Ierse Terriër Stevig lichaam, ruwe vacht Levendig, onafhankelijk
Kerry Blue Terriër Blauwgrijze vacht, gespierd lichaam Levendig, speels
Irish Soft Coated Wheaten Terriër Tarwekleurige vacht, middelgroot lichaam Vriendelijk, zachtaardig

De Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond is een indrukwekkend en majestueus hondenras. Deze grote hond staat bekend om zijn imponerende verschijning en vriendelijke karakter. Het is een van de populaire hondenrassen, zowel in Nederland als wereldwijd.

Met een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, heeft de Ierse Wolfshond eeuwenlang bewondering opgewekt. Dit hondenras werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op wolven en herten, vandaar de naam “Wolfshond”. Tegenwoordig staan ze vooral bekend als liefdevolle en loyale gezelschapshonden.

Het uiterlijk van de Ierse Wolfshond is indrukwekkend te noemen. Ze hebben een grote gestalte met een krachtige bouw. De vacht is ruw en kan variëren in kleur, waaronder grijs, zwart, wit en gestroomd. Een volwassen Ierse Wolfshond kan een schofthoogte bereiken van wel 81 tot 86 centimeter.

Wat deze honden extra bijzonder maakt, is hun zachte en evenwichtige karakter. Ondanks hun imposante formaat zijn ze vaak verrassend zachtaardig en geduldig. Ze staan bekend om hun vriendelijke benadering van zowel mensen als andere dieren.

De Ierse Wolfshond is een perfecte metgezel voor gezinnen en individuen die op zoek zijn naar een lieve en trouwe viervoeter.

De Ierse Wolfshond is dol op gezelschap en aandacht. Ze gedijen goed in een omgeving waarin ze voldoende beweging krijgen en deel uitmaken van een hecht gezin. Als grote hondenrassen hebben ze voldoende ruimte nodig om te kunnen rennen en spelen.

Hoewel de Ierse Wolfshond een relatief gezond ras is, kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartziekten en heupdysplasie. Regelmatige dierenartscontroles en een goede verzorging zijn daarom essentieel om zorg te dragen voor hun welzijn.

In het kort kunnen we concluderen dat de Ierse Wolfshond een prachtig en populair hondenras is, dat geliefd is bij veel hondenliefhebbers. Hun majestueuze verschijning, vriendelijke karakter en trouwe aard maken hen tot uitstekende metgezellen voor het hele gezin.

De Ierse Terriër

De Ierse Terriër is een levendige en speelse hond met een sterke persoonlijkheid. Dit populaire Ierse hondenras staat bekend om zijn energieke karakter en scherpzinnige geest. Ierse Terriërs zijn enthousiaste metgezellen die altijd klaar zijn voor avontuur.

Met hun middelgrote gestalte en ruige vacht zijn Ierse Terriërs gemakkelijk te herkennen. Ze hebben een stoere uitstraling met een vaak roodbruine kleur. Deze Terriërs hebben een atletisch postuur en kunnen indrukwekkende snelheden bereiken.

Het Terriër hondenras staat bekend om zijn intelligentie en onafhankelijkheid, en de Ierse Terriër is daar geen uitzondering op. Ze hebben een eigenzinnig karakter en hebben een consequente, maar liefdevolle opvoeding nodig. Met de juiste begeleiding en training kunnen Ierse Terriërs echter loyale en aanhankelijke huisdieren worden.

De verzorging van een Ierse Terriër is redelijk eenvoudig. Af en toe borstelen om de vacht gezond en klitvrij te houden is voldoende. Daarnaast hebben ze regelmatige lichaamsbeweging nodig om overtollige energie kwijt te raken. Lange wandelingen, spelen in de tuin of hondensportactiviteiten zijn ideaal voor deze actieve honden.

De Ierse Terriër is een uitstekende metgezel voor actieve individuen of gezinnen die op zoek zijn naar een speelse, energieke hond.

Kenmerken van de Ierse Terriër

 • Sterke persoonlijkheid
 • Energiek en speels
 • Intelligent en zelfstandig
 • Ruige vacht in verschillende tinten roodbruin
 • Middelgroot formaat met een atletisch postuur

Opvoeding en training

De Ierse Terriër heeft een consequente, maar positieve opvoeding nodig. Het ras staat bekend om zijn slimheid en soms eigenzinnige karakter, dus het is belangrijk om duidelijke regels en grenzen te stellen. Beloningsgerichte trainingstechnieken werken het beste bij deze Terriërs, omdat ze graag leren en graag willen behagen.

Met de juiste training en socialisatie kan de Ierse Terriër een gehoorzame en goed opgevoede hond worden.

Gezondheid en voeding

Over het algemeen is de Ierse Terriër een robuust en gezond ras. Ze hebben geen specifieke erfelijke gezondheidsproblemen, maar het is altijd belangrijk om regelmatige dierenartscontroles te plannen en een uitgebalanceerd dieet te geven om obesitas te voorkomen.

Een hoogwaardige voeding die is afgestemd op de behoeften van actieve honden is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van de Ierse Terriër. Raadpleeg een dierenarts voor advies over de beste voedingsopties voor jouw hond.

Ierse Terriër

Met zijn levendige persoonlijkheid en charmante uiterlijk is de Ierse Terriër een geliefd lid van vele gezinnen. Of je nu op zoek bent naar een speelse metgezel om mee te wandelen of een vrolijke hond om je dag op te vrolijken, de Ierse Terriër is een geweldige keuze.

De Kerry Blue Terriër

De Kerry Blue Terriër is een populair Iers hondenras dat bekendstaat om zijn levendige karakter en unieke blauwgrijze vacht. Deze charmante hond is geliefd bij vele hondenliefhebbers vanwege zijn speelse en aanhankelijke aard.

De geschiedenis van de Kerry Blue Terriër gaat terug tot de 18e eeuw in Ierland. Oorspronkelijk werd dit ras gebruikt als jachthond en waakhond, maar tegenwoordig is het vooral een geliefde gezelschapshond. Met zijn vriendelijke en sociale karakter past de Kerry Blue Terriër goed binnen gezinnen en is hij een geweldige speelkameraad voor kinderen.

Het temperament van de Kerry Blue Terriër wordt vaak omschreven als enthousiast, intelligent en zelfverzekerd. Deze honden zijn actief en hebben dagelijks voldoende beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen. Spelen, wandelen en trainen zijn activiteiten waar de Kerry Blue Terriër van houdt.

De vacht van de Kerry Blue Terriër is een opvallend kenmerk van dit hondenras. Het is een dichte, zachte en krullerige vacht die regelmatig verzorging nodig heeft. Kammen en borstelen zijn essentieel om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Het is ook belangrijk om de Kerry Blue Terriër regelmatig te laten trimmen om de vacht in goede conditie te houden.

Kenmerken van de Kerry Blue Terriër:

 • Levendig en speels karakter
 • Unieke blauwgrijze vacht
 • Vriendelijk en sociaal
 • Actief en energiek
 • Heeft dagelijks beweging nodig
 • Vereist regelmatige verzorging en trimmen

De Kerry Blue Terriër is een geweldige metgezel en familiehond voor mensen die op zoek zijn naar een actieve en aanhankelijke hond. Met zijn unieke uiterlijk en levendige karakter is deze Ierse terriër een geliefd hondenras, zowel in Nederland als wereldwijd.

Kerry Blue Terriër afbeelding

De Irish Soft Coated Wheaten Terriër

De Irish Soft Coated Wheaten Terriër is een zachtaardige en vriendelijke hond met een zijdezachte, tarwekleurige vacht. Dit populaire Ierse hondenras staat bekend om zijn charmante persoonlijkheid en is geliefd bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

Eigenschappen van de Irish Soft Coated Wheaten Terriër

De Irish Soft Coated Wheaten Terriër is middelgroot van formaat en heeft een atletisch postuur. Ze staan bekend om hun vriendelijke en speelse karakter, waardoor ze uitstekende gezinshonden zijn. Deze Terriërs zijn alert, intelligent en gemakkelijk in de omgang.

“De Irish Soft Coated Wheaten Terriër is een ideale metgezel voor actieve gezinnen die houden van avonturen in de buitenlucht.”

De Soft Coated Wheaten Terriër heeft een zijdezachte en golvende vacht die regelmatig verzorging nodig heeft om klitten te voorkomen. Daarnaast hebben ze een typische tarwekleurige vachtkleur die varieert van licht naar donker. Deze honden hebben ook een markant vierkant hoofd en grote expressieve ogen die hun vriendelijke aard weerspiegelen.

Opvoeding en gezondheidszorg

De Irish Soft Coated Wheaten Terriër is energiek en vraagt om voldoende lichaamsbeweging. Dagelijkse wandelingen en speelsessies zijn essentieel om aan hun behoeften te voldoen. Daarnaast zijn ze slim en leergierig, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn. Het is belangrijk om positieve trainingsmethoden te gebruiken en geduldig te zijn met deze gevoelige honden.

Wat betreft de gezondheid zijn Soft Coated Wheaten Terriërs over het algemeen gezonde honden. Ze kunnen echter vatbaar zijn voor enkele erfelijke aandoeningen, waaronder heupdysplasie en eiwitverliesnierziekte. Regelmatige controles bij de dierenarts en een uitgebalanceerd dieet zijn belangrijk om hen gezond en gelukkig te houden.

Tabel: Kenmerken van de Irish Soft Coated Wheaten Terriër

Oorsprong Ierland
Gewicht Reuen: 15-20 kg
Teven: 13-17 kg
Hoogte Reuen: 46-48 cm
Teven: 43-46 cm
Vachtkleur Tarwekleurig (varieert van licht naar donker)
Vachtverzorging Dagelijkse verzorging om klitten te voorkomen
Levensverwachting Gemiddeld 12-14 jaar

Met hun zachtaardige karakter, levendige persoonlijkheid en zijdezachte vacht is de Irish Soft Coated Wheaten Terriër een ideale keuze voor mensen die op zoek zijn naar een gezellige en betrouwbare hond. Of je nu in een huis met een tuin woont of in een appartement, deze Terriërs kunnen zich aanpassen aan verschillende leefomstandigheden, zolang ze maar voldoende aandacht en beweging krijgen.

Dankzij hun vriendelijke aard en sociale vaardigheden kunnen ze ook goed overweg met andere huisdieren en kinderen. Ze zijn speels en altijd in voor een spelletje, waardoor ze perfect zijn voor actieve gezinnen die graag avonturen beleven in de buitenlucht.

Conclusie

In deze conclusie heb je kennisgemaakt met zeven populaire Ierse hondenrassen en twee unieke rassen die wellicht minder bekend zijn. Of je nu op zoek bent naar een sportieve hond, een gezellig gezelschap of een harige metgezel, er is een Iers hondenras dat bij jou past. Laat je verrassen door de diversiteit en charme van deze populaire hondenrassen.

FAQ

Wat zijn de populairste Ierse hondenrassen?

De populairste Ierse hondenrassen zijn de Ierse Setter, Ierse Wolfshond, Ierse Terriër, Kerry Blue Terriër, Irish Soft Coated Wheaten Terriër, en nog twee andere rassen waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord.

Wat maakt de Ierse Setter een geliefd hondenras?

De Ierse Setter is geliefd vanwege zijn kenmerkende roodbruine vacht, vriendelijke en speelse karakter, en zijn vermogen om een geweldige metgezel voor actieve baasjes te zijn.

Wat zijn de bijzondere eigenschappen van de Ierse Wolfshond?

De Ierse Wolfshond is een indrukwekkend groot ras met een zachtaardige en vriendelijke aard. Ze staan bekend om hun rustige temperament en worden vaak beschouwd als geweldige familiehonden.

Hoe is de persoonlijkheid van de Ierse Terriër?

De Ierse Terriër is levendig, speels en intelligent. Ze hebben een sterke persoonlijkheid en zijn zelfverzekerd, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn voor baasjes die van uitdaging houden.

Wat maakt de Kerry Blue Terriër een uniek hondenras?

De Kerry Blue Terriër onderscheidt zich door zijn blauwgrijze vacht en levendige karakter. Ze zijn loyaal, intelligent en hebben vaak een zelfverzekerd en eigenwijs temperament.

Hoe is de Irish Soft Coated Wheaten Terriër als gezinshond?

De Irish Soft Coated Wheaten Terriër is bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter, waardoor hij een uitstekende gezinshond is. Ze zijn speels, sociaal en gemakkelijk in de omgang met kinderen.

Welke populaire Ierse hondenrassen passen het beste bij verschillende levensstijlen?

Voor actieve baasjes is de Ierse Setter een goede keuze vanwege zijn energieke karakter. De Ierse Wolfshond is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een rustige metgezel, terwijl de Ierse Terriër, Kerry Blue Terriër en Irish Soft Coated Wheaten Terriër geschikt zijn voor baasjes met ervaring in het omgaan met Terriërs.

Zijn Ierse hondenrassen geschikt voor gezinnen met kinderen?

Ja, veel Ierse hondenrassen, zoals de Ierse Wolfshond en Irish Soft Coated Wheaten Terriër, zijn geschikt voor gezinnen met kinderen. Ze zijn doorgaans vriendelijk, geduldig en tolerant, waardoor ze goede metgezellen zijn voor kinderen.

Wat maakt Ierse hondenrassen zo geliefd in Nederland?

Ierse hondenrassen zijn geliefd in Nederland vanwege hun unieke uiterlijk, charmante karakter en veelzijdigheid. Ze zijn geschikt als gezinshonden, sportmaatjes en gezellige metgezellen.

Plaats een reactie

Geverifieerd door MonsterInsights