Drachtduur Teckel: Hoe Lang Zwanger Zijn Ze?

In dit artikel ontdek je alles over de zwangerschap van je teckel. We bespreken hoe lang een teckel zwanger is en geven inzicht in de drachtduur van een teckel.

Belangrijkste punten

 • Een teckel is gemiddeld tussen de 58 en 63 dagen zwanger.
 • De drachtduur kan variëren, dus houd de tekenen van dracht goed in de gaten.
 • Zorg voor de juiste verzorging en voeding tijdens de zwangerschap van je teckel.
 • De bevalling van een teckel is een bijzonder moment, wees goed voorbereid.
 • Overleg altijd met een dierenarts als je vragen of zorgen hebt tijdens de zwangerschap van je teckel.

Tekenen van Dracht bij een Teckel

Het is belangrijk om de tekenen van dracht bij een teckel te herkennen. Als eigenaar wil je natuurlijk weten wanneer jouw teckel zwanger is en welke veranderingen je kunt verwachten. In deze sectie bespreken we de periode waarin een teckel zwanger kan worden en geven we tips over waar je op moet letten om de tekenen van dracht bij je teckel te herkennen. Ook bieden we informatie over wat je kunt verwachten wanneer je teckelpups krijgt.

De drachtperiode van een teckel varieert normaal gesproken tussen 58 en 63 dagen. De exacte duur kan echter verschillen per teefje. Het is belangrijk om te weten wanneer de dekking heeft plaatsgevonden, omdat je vanaf dat moment de drachtperiode kunt berekenen. Gedurende deze periode zal je teckel verschillende fysieke en gedragsveranderingen ondergaan, die kunnen wijzen op een mogelijke zwangerschap.

Volgende tekenen kunnen erop wijzen dat je teckel drachtig is:

 • Een verandering in eetlust: Je teckel kan een verminderde eetlust hebben in het begin van de dracht. Later in de dracht kan haar eetlust juist toenemen.
 • Gewichtstoename: Een zwangere teckel zal geleidelijk aan gewicht gaan toenemen gedurende de drachtperiode.
 • Veranderingen in de tepels: De tepels van een drachtige teckel kunnen opzwellen en donkerder van kleur worden.
 • Gedragsveranderingen: Je teckel kan aanhankelijker en rustiger worden. Sommige teckels worden ook wat prikkelbaarder tijdens de dracht.
 • Veranderingen in de lichaamsvorm: Naarmate de dracht vordert, zal de buik van je teckel beginnen te groeien als gevolg van de ontwikkeling van de puppies.

Het is belangrijk om te weten dat deze tekenen niet altijd eenduidig zijn en dat ze ook kunnen wijzen op andere gezondheidsproblemen. Raadpleeg daarom altijd een dierenarts om een nauwkeurige diagnose te krijgen.

Nadat je hebt vastgesteld dat je teckel zwanger is, is het belangrijk om haar goed te verzorgen en voldoende rust te geven. Zorg voor een comfortabele rustplaats en voorzie haar van een uitgebalanceerd dieet dat geschikt is voor drachtige teckels. Vergeet niet regelmatig een dierenarts te raadplegen om ervoor te zorgen dat je teckel en haar pups gezond blijven tijdens de drachtperiode.

Bevalling van een Teckel

De bevalling van een teckel is een bijzonder moment waar je als eigenaar goed op voorbereid moet zijn. Het is belangrijk om te weten hoe een teckel bevalt en wat je kunt doen om haar te ondersteunen tijdens dit proces.

Een teckel zal normaal gesproken een nestje pups krijgen na een zwangerschapsduur van ongeveer 63 dagen. Het is belangrijk om teckels een rustige en veilige omgeving te bieden tijdens de bevalling. Zorg ervoor dat ze een warme en comfortabele plek heeft om te bevallen en zorg voor voldoende privacy.

Tijdens de bevalling kan een teckel verschillende fases doorlopen. De eerste fase is de ontsluitingsfase, waarin de baarmoederhals zich opent om de pups door te laten. Dit kan enkele uren duren en tijdens deze fase kan de teckel onrustig zijn en hijgen. Het is belangrijk om haar hierbij te ondersteunen en haar gerust te stellen.

De tweede fase is de persfase, waarin de teckel daadwerkelijk de pups baart. Tijdens deze fase zal ze persen en kun je de geboorte van de pups verwachten. Het is belangrijk om rustig te blijven en de teckel aan te moedigen. Vergeet niet om elk pupje voorzichtig te helpen als dat nodig is, maar let op dat je niet te veel interfereert. Hierbij kunnen de ademhaling en hartslag van de pups worden gestimuleerd door ze voorzichtig af te wrijven.

Possible complications during teckel birth

Sometimes, complications can occur during the teckel birth. It’s important to recognize the signs of a problematic delivery and know what steps to take. It is essential to consult with a veterinarian if you notice any of the following:

 1. Prolonged labor: If your teckel has been in labor for more than a few hours without any progress, it could indicate a problem.
 2. Struggling to push: If your teckel is having difficulty pushing out a pup, it could be a sign of a blocked birth canal or a large pup.
 3. Bleeding: Excessive bleeding during or after birth is not normal and should be addressed immediately.
 4. Weak or stillborn pups: If the pups are not showing signs of life or are weak after birth, it could indicate complications.

In these situations, seek immediate veterinary assistance. A veterinarian will be able to provide the necessary care and interventions to ensure the safety of the teckel and her pups.

Remember to provide the teckel with a quiet and stress-free environment after the birth. She will need plenty of rest and nourishment to recover from the delivery.

With proper preparation and support, the birth of teckel puppies can be a beautiful and rewarding experience. Stay attentive to the needs of your teckel during the birth process and consult with a veterinarian if you have any concerns.

Dekking en Voortplanting van Teckels

Wil je met je teckel fokken? Dan is het belangrijk om meer te weten over de dekking en voortplanting van teckels. In dit gedeelte van het artikel zullen we je alles uitleggen over dit onderwerp, zodat je goed voorbereid bent en een succesvolle fokervaring kunt hebben.

De dekking van teckels

De dekking bij teckels is een belangrijk onderdeel van het fokproces. Het is van essentieel belang om een geschikte dekreu te kiezen voor je teefje. Bij het selecteren van een dekreu moet je letten op verschillende factoren, zoals het ras, de gezondheid en het temperament. Zorg ervoor dat de dekreu voldoet aan de gewenste eigenschappen en dat er geen erfelijke afwijkingen aanwezig zijn.

Daarnaast is het belangrijk om de dekking op het juiste moment te plannen. Teckels hebben een vruchtbare periode waarin de kans op succesvolle bevruchting het grootst is. Het is essentieel om de teef en de reu op het juiste moment samen te brengen om de kans op een zwangerschap te vergroten.

Voortplanting en fokken

Wanneer de teef en de reu samenkomen voor de dekking, vindt de bevruchting plaats. Na een succesvolle dekking zal de teef drachtig worden en zal de zwangerschap ongeveer 63 tot 65 dagen duren. Tijdens deze periode is het belangrijk om de teef goed te verzorgen en te ondersteunen.

Na de geboorte van de pups begint het opvoeden en socialiseren. Het is van groot belang om de pups de juiste zorg en aandacht te geven, zodat ze gezond en evenwichtig opgroeien. Denk hierbij aan de juiste voeding, voldoende beweging en het stimuleren van hun ontwikkeling.

Onderwerp Belangrijkste punten
De dekking – Keuze voor een geschikte dekreu
– Juiste timing van de dekking
Voortplanting en fokken – Bevruchting en drachtperiode
– Verzorging van de teef tijdens de zwangerschap
– Opvoeding en socialisatie van de pups

Door goed geïnformeerd te zijn over de dekking en voortplanting van teckels, kun je een weloverwogen beslissing maken en zorgen voor een succesvolle fokervaring. Vergeet niet om altijd de gezondheid en het welzijn van de teef en de pups op de eerste plaats te zetten.

teckel dekking

Verzorging van Zwangere Teckels

Als je teckel zwanger is, heeft ze speciale zorg en aandacht nodig om haar gezondheid en het welzijn van haar pups te waarborgen. In deze sectie delen we handige tips en advies over de verzorging van een zwangere teckel, inclusief voeding, beweging en algemene gezondheidszorg tijdens de zwangerschap.

Voeding en Supplementen

Een uitgebalanceerd dieet is essentieel tijdens de zwangerschap van je teckel. Ze heeft extra voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium en omega-3 vetzuren, nodig om haar lichaam en de groeiende pups te ondersteunen. Overleg altijd met je dierenarts over het juiste voer en eventuele supplementen die je teckel nodig heeft.

teckel zwangerschapsduur

Beweging en Rust

Tijdens de zwangerschap is regelmatige lichaamsbeweging belangrijk voor je teckel, maar vermijd zware inspanning en overmatige activiteit. Korte en rustige wandelingen zijn ideaal om haar spieren te behouden en haar geest gezond te houden. Zorg er ook voor dat ze voldoende rust krijgt en een comfortabele, stille plek heeft om te ontspannen.

Algemene Gezondheidszorg

Houd de gezondheid van je zwangere teckel nauwlettend in de gaten. Let op eventuele veranderingen in eetlust, gewichtstoename of verlies, en andere ongewone symptomen. Zorg ervoor dat ze regelmatig op controle gaat bij de dierenarts en alle aanbevolen vaccinaties en ontwormingsbehandelingen krijgt. Als je twijfelt over de gezondheid van je teckel, raadpleeg dan altijd een professional.

Voedingsrichtlijnen voor Zwangere Teckels

Voedingsstof Dagelijkse hoeveelheid
Eiwitten 15-20%
Calcium 1.0-1.5%
Omega-3 vetzuren 200-400 mg

Let op: Deze richtlijnen zijn algemeen en kunnen variëren afhankelijk van de individuele behoeften van je teckel. Raadpleeg altijd je dierenarts voor specifieke voedingsadviezen.

Zorg ervoor dat je alle benodigde voorbereidingen treft voor de bevalling van je teckel en voor een comfortabele en veilige omgeving voor haar en haar pups. Vergeet niet om geduldig en ondersteunend te zijn tijdens deze speciale tijd. Een goede verzorging zal resulteren in gelukkige en gezonde teckelpups!

Tijdens en na de Zwangerschap

Tijdens de drachtperiode van je teckel is het belangrijk om goed op de gezondheid van de moederhond te letten. Zorg ervoor dat ze voldoende rust krijgt en geef haar voeding die geschikt is voor zwangere teckels. De teckel dracht periode duurt gemiddeld ongeveer 63 dagen. Gedurende deze tijd kunnen er verschillende veranderingen optreden in het gedrag en de fysieke gesteldheid van je teckel.

Na de geboorte van de teckelpups zijn er ook enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om de moeder en de pups een warme en veilige omgeving te bieden. Zorg ervoor dat de temperatuur in de werpkist op peil blijft en dat er voldoende ruimte is voor de pups om te drinken en te groeien.

Daarnaast is het essentieel om de gezondheid van de teckelpups goed in de gaten te houden. Let op of alle pups voldoende melk krijgen en of ze regelmatig groeien. Het is ook belangrijk om de ontlasting van de pups te controleren, aangezien diarree een teken van gezondheidsproblemen kan zijn.

Tips voor de Verzorging van de Teckelpups

 • Zorg voor een schone en comfortabele omgeving voor de pups
 • Geef de pups regelmatig te eten en zorg ervoor dat ze voldoende melk krijgen
 • Houd de ontwikkeling en groei van de pups nauwlettend in de gaten
 • Stimuleer de pups om te plassen en te ontlasten door hun buikjes zachtjes te masseren
 • Plan een bezoek aan de dierenarts voor de eerste check-up en vaccinaties van de pups

Door tijdens en na de zwangerschap goed voor de teckel en haar pups te zorgen, geef je ze de beste start in het leven. Volg deze richtlijnen en raadpleeg indien nodig een dierenarts voor verdere ondersteuning.

Conclusie

In dit artikel heb je alles geleerd over de drachtduur van teckels, tekens van dracht en tips voor een gezonde bevalling en verzorging van je teckel. Nu kun je je teckel optimaal ondersteunen tijdens haar zwangerschap en zorgen voor een succesvolle en gezonde bevalling.

Het is essentieel om de tekenen van dracht bij een teckel te herkennen, zodat je op tijd kunt reageren en de juiste zorg kunt bieden. Daarnaast hebben we je geïnformeerd over de bevalling van een teckel en mogelijke complicaties, zodat je hierop bent voorbereid en kunt handelen indien nodig.

Voor degenen die willen fokken met hun teckel, hebben we de belangrijke aspecten van de dekking en voortplanting besproken. We hebben tips gegeven om een geschikte dekreu te kiezen en advies gegeven voor een succesvolle fokervaring.

Last but not least, hebben we je voorzien van informatie over de verzorging van zwangere teckels. Van voeding en beweging tot algemene gezondheidszorg, we hebben je alle benodigde kennis gegeven om je teckel een gezonde en comfortabele zwangerschap te bieden. Nu kun je vol zelfvertrouwen je teckel begeleiden tijdens deze bijzondere periode!

FAQ

Hoe lang duurt de zwangerschap van een teckel?

De zwangerschap van een teckel duurt gemiddeld 63 dagen, maar het kan variëren tussen 58 en 70 dagen.

Wat zijn de tekenen van dracht bij een teckel?

Tijdens de dracht kan je teckel fysieke veranderingen vertonen zoals gewichtstoename, gezwollen tepels en gedragsveranderingen. Het is ook mogelijk om een dierenarts te raadplegen voor bevestiging via een echo of röntgenfoto.

Hoe verloopt de bevalling van een teckel?

De bevalling van een teckel omvat doorgaans drie fasen: beginnende samentrekkingen, actieve samentrekkingen en levering van de pups. Het is belangrijk om de teef te ondersteunen en een rustige omgeving te bieden tijdens het bevallingsproces.

Kan er sprake zijn van complicaties bij de bevalling van een teckel?

Ja, er kunnen complicaties optreden tijdens de bevalling van een teckel, zoals een moeilijke bevalling, verstoorde placenta, of het vastlopen van pups. Het is essentieel om een dierenarts te raadplegen als er problemen of zorgen zijn tijdens de bevalling.

Hoe werkt de dekking en voortplanting van teckels?

Bij de fokkerij van teckels wordt een teefje gedekt door een dekreu. Dit gebeurt meestal door natuurlijke paring, hoewel kunstmatige inseminatie ook mogelijk is. Het is belangrijk om zorgvuldig een geschikte dekreu te selecteren en te zorgen voor een optimale gezondheid en leeftijd van beide teckels.

Welke verzorging hebben zwangere teckels nodig?

Zwangere teckels hebben speciale zorg nodig, waaronder voeding aangepast aan de behoeften van de teef, regelmatige lichaamsbeweging en algemene gezondheidszorg. Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor advies over de juiste verzorging voor jouw zwangere teckel.

Waar moet ik op letten tijdens en na de zwangerschap van mijn teckel?

Tijdens de drachtperiode is het belangrijk om de algemene gezondheid van de teef te monitoren en haar te voorzien van een comfortabele plek om te bevallen. Direct na de geboorte moeten de teckelpups worden gecontroleerd op vitale functies en moet ervoor worden gezorgd dat ze voldoende melk krijgen.

Plaats een reactie

Geverifieerd door MonsterInsights