Waarom doen ze dat? 5 vreemde eigenaardigheden van honden uitgelegd

Heb je je ooit afgevraagd waarom honden soms zo vreemd gedragen? Van het achtervolgen van hun eigen staart tot het ‘graven’ op bed, honden hebben een aantal bijzondere eigenschappen die ons doen fronzen. Maar maak je geen zorgen, we zijn hier om de mysteries achter het gedrag van onze geliefde viervoeters op te helderen.

In deze sectie zullen we vijf van de meest voorkomende vreemde eigenaardigheden van honden bespreken en uitleggen waarom ze dit gedrag vertonen. Laten we dieper ingaan op de wonderlijke wereld van onze harige vrienden en ontdekken wat erachter schuilgaat.

Belangrijkste punten

 • Honden hebben vaak hun eigen redenen voor vreemd gedrag zoals het achtervolgen van hun staart, ‘graven’ op bed, overmatig likken en blaffen naar de tv.
 • Deze eigenaardigheden kunnen vaak worden verklaard door instinctief gedrag en natuurlijke driften van honden.
 • Het begrijpen en beheren van deze eigenaardigheden kan de band tussen jou en je hond versterken.
 • Vreemd gedrag bij honden kan soms problematisch worden en professionele begeleiding kan nodig zijn om het aan te pakken.
 • Het kennen van de eigenaardigheden van je hond kan je helpen om met ze om te gaan en een gelukkig en gezond leven samen te leiden.

Achtervolgen van hun staart

Honden staan bekend om hun eigenaardig gedrag, en een van de meest opvallende gewoonten is het achtervolgen van hun eigen staart. Dit gedrag kan vermakelijk zijn om naar te kijken, maar het roept ook veel vragen op. Waarom doen honden dit? Wat drijft hen om eindeloos in cirkels te rennen, in een poging hun eigen staart te vangen?

Een van de redenen waarom honden hun staart achtervolgen, heeft te maken met hun natuurlijke instincten. Honden zijn van nature nieuwsgierige wezens en kunnen gefascineerd raken door bewegende objecten. De draaiende beweging van hun staart kan hun jachtinstincten prikkelen, waardoor ze geprikkeld raken om erachteraan te gaan.

Daarnaast kan het achtervolgen van hun staart ook een manier zijn voor honden om zichzelf bezig te houden. Honden hebben dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig, en sommige honden kunnen hun eigen staart zien als een speeltje dat ze kunnen najagen. Dit gedrag kan voorkomen bij honden die niet voldoende beweging of mentale uitdaging krijgen.

“Het achtervolgen van hun staart kan een manier zijn voor honden om zichzelf bezig te houden en hun energie kwijt te kunnen.”

Hoewel het achtervolgen van de staart meestal onschuldig is, zijn er situaties waarin het gedrag problematisch kan worden. Sommige honden kunnen obsessief gedrag ontwikkelen en voortdurend hun staart blijven achtervolgen, zonder rust te nemen. Dit kan duiden op onderliggende gezondheidsproblemen, zoals jeuk of pijn. Het is belangrijk om het gedrag van je hond in de gaten te houden en indien nodig een dierenarts te raadplegen.

In het algemeen is het achtervolgen van de staart een normaal gedrag voor honden, maar het is belangrijk om te begrijpen waarom ze het doen en wanneer het gedrag mogelijk problematisch is. Door je hond voldoende beweging, mentale stimulatie en aandacht te geven, kun je ervoor zorgen dat ze gelukkig en gezond blijven, zonder hun eigen staart achterna te zitten.

‘Graven’ op bed

Sommige honden hebben de ongebruikelijke eigenschap om op bed te ‘graven’. Dit bizarre gedrag kan voor veel eigenaren verwarrend zijn, maar het heeft eigenlijk een diepere oorsprong.

Waarom vertonen honden dit aparte karaktertrekje? Het heeft alles te maken met hun instinctieve gedrag als het gaat om nesten maken.

In het wild zouden honden vaak een geschikte plek moeten vinden om hun nest te bouwen, en het graven op bed kan een uiting zijn van dit natuurlijke gedrag. Door te graven creëren honden een comfortabele plek om te rusten en zich veilig te voelen.

'graven' op bed

Hoewel het gedrag op het eerste gezicht vreemd lijkt, is het belangrijk om de behoeften en instincten van onze viervoetige vrienden te begrijpen. Door hen een alternatieve plek te bieden, zoals een speciaal hondenbed met zachte kussens en dekens, kunnen we hun natuurlijke behoeften vervullen zonder ons eigen bed op te geven voor het ‘graven’ van onze harige metgezels.

Overmatig likken

Sommige honden hebben de aparte karaktertrek om overmatig te likken, een ongewone gewoonte die vaak eigenaren in verwarring brengt. Dit gedrag kan variëren van periodiek likken tot obsessief likken van verschillende lichaamsdelen, zoals poten, poten, en zelfs de lucht. Hoewel het misschien vreemd lijkt, zijn er verschillende redenen waarom honden deze aparte gewoonte ontwikkelen.

Een mogelijke oorzaak van overmatig likken is stress of verveling. Honden kunnen likken gebruiken als een zelfkalmerende techniek in situaties die ze als stressvol ervaren. Daarnaast kan het gebrek aan mentale en fysieke stimulatie leiden tot verveling, waardoor honden hun energie kanaliseren in overmatig likken.

“Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de omgeving en routine van uw hond om te begrijpen of stress of verveling een rol kan spelen bij overmatig likken. Het bieden van voldoende lichaamsbeweging, spel en mentale stimulatie kan helpen om dit gedrag te verminderen.”

Daarnaast kan overmatig likken het gevolg zijn van allergieën of huidproblemen. Honden kunnen reageren op bepaalde voedingsmiddelen, omgevingsallergenen of irriterende stoffen, waardoor ze de neiging hebben om hun huid te likken en te krabben. Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen om allergieën en andere huidaandoeningen uit te sluiten en de juiste behandeling te verkrijgen.

Indien overmatig likken problematisch wordt en de hond verwondingen veroorzaakt, moet er onmiddellijk professionele hulp worden ingeschakeld. Een dierenarts of een gedragsspecialist kan identificeren of er onderliggende medische problemen of gedragsproblemen zijn en een geschikt behandelplan aanbevelen.

Oorzaken van overmatig likken bij honden:

 • Stress en verveling
 • Allergieën en huidproblemen

Als eigenaar is het belangrijk om alert te zijn op het gedrag van uw hond en veranderingen in likgedrag op te merken. Door de mogelijke oorzaken van overmatig likken te begrijpen en de juiste stappen te ondernemen, kan dit aparte gedrag worden beheerd en kan uw hond een gelukkiger en gezonder leven leiden.

Vreemde gewoonte Oorzaak Behandeling
Overmatig likken Stress, verveling, allergieën, huidproblemen Dierenarts raadplegen, behandelplan volgen
Achtervolgen van staart Natuurlijk instinct, verveling Meer lichaamsbeweging, mentale stimulatie
‘Graven’ op bed Instinctief gedrag voor nestvorming Trainen om alternatieve ‘nest’-gebieden te gebruiken

Blaffen naar tv

Sommige honden hebben de eigenaardige gewoonte om naar de tv te blaffen. Het lijkt misschien vreemd en verwarrend voor ons, maar voor honden heeft dit gedrag zijn eigen aparte karaktertrekken. Laten we eens kijken waarom honden dit doen en hoe we dit gedrag kunnen begrijpen en beheren.

Voor veel honden is de tv een fascinerend object. De bewegende beelden en geluiden trekken hun aandacht en wekken hun nieuwsgierigheid. Honden hebben een sterk ontwikkelde gehoor- en reukzin, dus zelfs als wij geen geluiden kunnen horen, kunnen zij mogelijk andere geluiden waarnemen die hen irriteren of opwinden.

Een andere reden waarom honden naar de tv blaffen, is dat ze instinctief reageren op andere dieren of geluiden die ze op het scherm zien. Ze kunnen denken dat de beelden echt zijn en proberen te reageren op wat ze zien, net zoals ze zouden reageren op een andere hond die ze buiten tegenkomen. Dit gedrag kan worden versterkt als de hond eerdere positieve ervaringen heeft gehad met het reageren op de tv, zoals het zien van andere dieren op het scherm en spelen met hun favoriete speeltjes.

Het is belangrijk om op een positieve en geduldige manier met dit gedrag om te gaan. Hier zijn enkele tips om u te helpen uw hond te begrijpen en te beheren wanneer hij naar de tv blaft:

 1. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie voor uw hond, zodat hij minder energie heeft om naar de tv te blaffen.
 2. Creëer een rustige en ontspannen omgeving tijdens het tv-kijken. Het kan helpen om een comfortabele plek voor uw hond te creëren waar hij zich veilig en ontspannen voelt.
 3. Gebruik positieve versterkingstechnieken om gewenst gedrag aan te moedigen. Beloon uw hond bijvoorbeeld wanneer hij kalm blijft tijdens het tv-kijken.
 4. Als uw hond blijft blaffen naar de tv, probeer dan afleidingstechnieken toe te passen, zoals het geven van een speeltje of het spelen van een spelletje met uw hond.
 5. Als het probleem aanhoudt en uw hond gestrest of angstig lijkt tijdens het tv-kijken, kunt u overwegen om professionele hulp te zoeken. Een getrainde gedragsspecialist kan u helpen bij het beheren van dit gedrag en eventuele onderliggende problemen aanpakken.

Houd in gedachten dat elk gedrag dat uw hond vertoont, zijn eigen eigenaardige gewoonten en karaktertrekken heeft. Het is belangrijk om geduldig te zijn en uw hond te leren begrijpen, zodat u op een positieve manier met zijn gedrag kunt omgaan. Vergeet niet om altijd liefdevol en respectvol met uw hond om te gaan, want uw band met hem is van onschatbare waarde.

Blaffen naar tv

Gedrag van honden Verklaring
Achtervolgen van hun staart Sommige honden achtervolgen hun staart uit verveling, terwijl anderen het doen als een uiting van opwinding of frustratie.
‘Graven’ op bed Honden graven op bed om comfort te creëren, zich veilig te voelen of hun territorium af te bakenen.
Overmatig likken Overmatig likken kan een teken zijn van stress, verveling, huidproblemen of allergieën.
Blaffen naar tv Honden blaffen naar de tv vanwege nieuwsgierigheid, instinctieve reacties op beelden en geluiden, en mogelijk eerdere positieve ervaringen.

Conclusie

Na het bespreken van de vijf vreemde eigenaardigheden van honden, is het duidelijk geworden dat deze gedragingen hun bijzondere kenmerken zijn. We hebben gezien dat achtervolgen van hun staart, ‘graven’ op bed, overmatig likken en blaffen naar de tv niet alleen aparte karaktertrekken zijn, maar ook voortkomen uit de instincten en behoeften van honden.

Honden hebben een unieke manier om zichzelf te vermaken en om met hun omgeving om te gaan. Het achtervolgen van hun staart kan worden verklaard door hun behoefte aan beweging en jachtinstincten. ‘Graven’ op bed is een manier voor honden om een nest te maken en zich veilig te voelen. Overmatig likken kan symptomen van stress of allergieën aangeven, en blaffen naar de tv kan een reactie zijn op geluiden en beelden die ze niet begrijpen.

Hoewel deze bijzondere eigenaardigheden soms verwarrend of zelfs irritant kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat ze een natuurlijk onderdeel zijn van het gedrag van honden. Als eigenaren kunnen we leren om deze eigenschappen te begrijpen en er op een positieve manier mee om te gaan. Het bieden van voldoende lichaamsbeweging, mentale stimulatie en het creëren van een comfortabele omgeving kan helpen bij het beheren van deze bizarre trekjes.

FAQ

Waarom jagen honden hun eigen staart achterna?

Het achtervolgen van hun staart kan verschillende redenen hebben. Het kan een spelletje voor ze zijn, een manier om energie kwijt te raken of zelfs een teken van verveling of stress. Sommige honden doen dit gedrag ook vanuit hun natuurlijke instinct om bewegende objecten te achtervolgen.

Waarom graven sommige honden op bed?

Het ‘graven’ op bed kan een natuurlijk gedrag zijn dat is overgebleven vanuit het instinctieve nestgedrag van honden. Door te graven proberen ze een comfortabele plek te maken om te rusten. Het kan ook een manier zijn om geuren te verspreiden en een territorium af te bakenen.

Waarom likken honden zichzelf of hun baasjes obsessief?

Overmatig likken bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een teken zijn van verveling, stress, huidproblemen of zelfs een medisch probleem. Het is belangrijk om de oorzaak van het gedrag te achterhalen en indien nodig een dierenarts te raadplegen voor advies en behandeling.

Waarom blaffen sommige honden naar de TV?

Het blaffen naar de TV kan gebeuren omdat honden het geluid en de beweging op het scherm als bedreigend ervaren. Ze kunnen ook reageren op specifieke geluiden die ze horen, zoals het geblaf van andere honden. Het kan helpen om het volume zachter te zetten of de hond af te leiden met speelgoed of training.

Plaats een reactie

Geverifieerd door MonsterInsights